U Pčinjskom okrugu 136 obolelih od malih boginja

Broj obolelih od malih boginja u Pčinjskom okrugu je 136 prema najnovijim podacima, dok je najalarmantnije u Surdulici sa najvećim brojem obolelih, čak 93, potvrdio je za Jugmediu epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) u Vranju Goran Ristić.

 

Epidemija malih boginja proglašena je u Bujanovcu i Surdulici, a moguće je proglašenje i u opštini Vladičin Han.

”U opštini Surdulica, 19 slučajeva je laboratorijski potvrđeno, 61 je pod sumnjom, a 13 je epidemiološki povezano, što znači da su te osobe bile u kontaktu sa obolelima od morbila”, kaže doktor Ristić.

U Bujanovcu je potvrđeno 11 slučajeva obolelih od malih boginja, jedan je sumnjiv, a dve osobe su epidemiološki povezane.

”Opština Vladičin Han broji četiri potvrđena slučaja, imamo prijavu familijarnog oboljenja, šest slučajeva koji čekaju potvrdu iz laboratorije i tri osobe epidemiološki povezane”, objašnjava Ristić.

U Preševu je registrovano 13 slučajeva oboljevanja od malih boginja, od kojih je četiri potvrđeno, šest su pod sumnjom, dok su tri epidemiološki povezani.

”Na teritoriji opštine Vranje imamo četiri potvrđena slučaja i dva su pod sumnjom. Reč je o jednoj porodičnoj epidemiji i prijavi obolelog osoblja na dečjem odeljenju Opšte bolnice u Vranju.

Situacija je preteća jer se broj obolelih generalno svuda povećava”, ističe Ristić.

Odziv za vakcinaciju, kako kaže, sada je veći, a u planu je i vakcinacija zdravstvenog osoblja.

”Ne znamo kada će početi ta vakcinacija, ali treba da se krene sa njom, prema prioritetima. U Surdulici imamo tri obolela zdravstvena radnika i jednog spremača, dok su tri lekara pod sumnjom”, ističe Ristić i dodaje da je u Vranju potvrđeno pet slučajeva obolelih zdravstvenih radnika, a u Vladičinom Hanu je pod sumnjom jedan lekar.

Trgovište i Bosilegrad, ističe dr Ristić, imaju najbolji obuhvat imunizacije.

”Ove dve opštine imaju izuzetan obuhvat, možda je čak i oko 100 odsto stanovništva vakcinisano. Za sada tamo nema obolelih”, napominje naš sagovornik.

S obzirom na činjenicu da se ovakva epidemija poslednji put javila osamdesetih godina prošlog veka, razlog za pojavu morbila nakon toliko godina, doktor navodi slabiji obuhvat imunizacije.

”Nemamo adekvatan obuhvat imunizacije. U padu je i manji je od 95 odsto stanovništva koliko bi trebalo da bude vakcinisano. Upravo zbog toga postoji rizik od daljeg širenja”, zaključuje doktor Ristić.