Savremena veterinarska laboratorija otvorena u Nišu

U Veterinarsko specijalističkom institutu Niš danas je otvorena  najmodernija  laboratorija za dijagnostiku zaraznih bolesti, vredna oko 50 miliona dinara.
Laboratoriju je pustio u rad ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović koji je ovom prilikom  rekao da je Veterinarsko specijalistički institut Niš prošle godine bio najveća odbrana od nodularnog dermatita, a  ranijih godina najveća odbrana protiv plavog jezika, ne samo za prostor Srbije već i ovog dela Balkana.
„Institut je dobio savremenu laboratoriju za bakterijske zoonoze i molekularnu dijagnostiku koja će omogućiti pouzdanu dijagnozu zaraznih bolesti“, kazao je Nedimović
On je najavio da će država pomoći da se niški Institut razvije i kao centar za kontrolu mleka.
„Pored Batajnice i Novog Sada prirodno je da i Niš bude centar za kontrolu mleka jer na ovom prostoru imamo najveći stočni fond“, istakao Nedimović.
Direktor Veterinarsko specijalističkog instituta Niš Miloš Petrović je kazao da je deo opreme za novu laboratoriju nabavljen zahvaljujući projektima koje je finansirala Evropska unija, a otprilike dve trećine sredstava uložio je sam Institut.
Petrović je istakao da će savremena laboratorija omogućiti brzu i pouzdanu dijagnostiku na osnovu koje će veterinarska služba moći da radi na suzbijanju zaraznih bolesti i zaštiti stočnog fonda.
B.Ljubisavljević