Sednica Školskog odbora pod policijskom stražom

KURŠUMLIJA – Devet novoimenovanih članova Školskog odbora O.Š “Miloje Zakić” iz Kuršumlije, ušli su večeras na silu u tu školu i u polumraku održali konstitutivnu sednicu, dok je policija stražarila ispred škole.

Potvrdu incidenta dobile su internet novine “Topličke vesti” od direktora škole Slobodana Šindića i od članova Školskog odbora.

„Taj novi Školski odbor nije legitiman i ja sam uputio zahtev prosvetnoj inspekciji, Školskoj upravi u Nišu i Ministarstvu prosvete da ispitaju da li je on izabran kako zakon nalaže. Zbog toga sam smatrao da ne treba održati kontstitutivnu sednici na kojoj obavezno prisustvuju direktor i sekretar škole, dok ne stigne mišljenje nadležnih državnih organa“, kazao Šindić „Topličkim vestima“.

Članovi Školskog odbora su rekli da se nisu obazirali na direktorovu naredbu i domarava upozorenje.

„Ušli smo u jednu učionicu ali nam je verovatno domar isključio struju. Mi smo ipak održali sednicu u polumraku“, Ispričao je Života Vuksanović.

Policija je stigla na poziv iz same škole.

Školske odbore, inače, čine po tri člana iz redova roditelja učenika, nastavničkog kadra i lokalne samouprava.

U slučaju „Miloje Zakića“ lokalna samouprav je nedavno predložila i imenovala svih devet članova, uz obrazloženje da je istekao zakonski rok za izbor novog Školskog odbora.

U pozadini, spekuliše se, je namera vlasti Kuršumlije da smeni Šindića i za direktora škole postavi, upravo, Životu Vuksanovića.

(Kraj)

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

2 komentara

  • Боже господе! И то учитељи!?

  • Цењени, управо сам прочитао вашу вест о овом догађају у ОШ у Куршумлији. Ситуација је доста слична оној којом покушава локална власт да угрози егзистенцију и нормално функционисање Техничке школе “ Никола Тесла “ у Сурдулици. Школу која је вероватно једна од ретких на југу Србије која је од 2003. године, са тадашњих 13 одељења и око 340 ученика дошла на 19 одељења и око 550 ученика. Школујемо ученике који преваљују и преко 100 км да би своје средњошколско образовање стекли баш код нас. Добровољним одрицањем дела зараде професори школе финансирају аутобус који превози ученике из Владичиног Хана до школе и натраг. И поред евидентних успона у раду школе, притиском локалне власти која је СПС-ки орјентисана бивши директор је у јулу био присиљен да се повуче и врати у редовну наставу а постављен је вд директор. Но тиме није престао притисак локалних моћника, који школи већ годинама ускраћују финансирање школе из локалног буџета. И поред тога школа је наставила да опстаје и чак значајно улепшала свој екстеријер и ентеријер. То је навело председника општине Новицу Тончева да посегне за решењем те је директно преко министра просвете и његових потчињених сменио легалан школски одбор и поставио мимо закона привремени школски одбор. И ту није крај циркусу, новоизабрани и привремени одбор прави грешку за грешком како би на силу променио тренутног вд директора и поставио свог, који је познат по кафанском и уличном животу. У прилог овоме могу Вам послати целокупну документацију о целом догађају ако ми дате маил на који могу то учинити. Напомињем, да је смена Школског одбора иницирана од стране председника општинеи и да је разлог не позивање чланова Школског одбора из локалне самоуправе, иако се исти никад и нису одазивали од самом формирања истог. Ненајављено су из Министарства просвете послати инспектори са јасним циљем. Кад нису нашли прави аргумент, онда су тражили евентуалне ситне недостатке, попут неких ретких докумената који су штампани у латиници и неке ситне пропусте у Годишњем плану рада школе. И ако нас је у вези ових примедби већ посетио инспектор из Врања и ако је на основу његових примедби садашњи вд позивао све чланове старог Школског одбора, министар је донео решење о смени старог школског одбора, без законског термина за отклањање уочених недостатака. Градом већ увелико круже приче како ће професори који мсу блиски бившем директору завршити на улици а да ће бивши директор и његова жена бити посебно санкционисани.

vaš komentar