Za osam meseci 45 deteta, troje mladih iz 20 porodica dobilo pomoć preko projekta „Jačanje porodice“

U proteklih osam meseci, 45 dece i troje mladih iz 20 porodica sa teritorije opštine Gadžin Han, koje su se usled izvesnih životnih okolnosti našle u riziku od izdvajanja dece, dobilo je podršku u okviru programa „Jačanje porodice”.

Program je realizovala organizacija SOS Dečija sela Srbija u sklopu projekta „Podstrek” 1 .

„U program „Jačanje porodice” bile su uključene one porodice kod kojih je Centar za socijalni rad prepoznao da postoji rizik od izdvajanja dece.

„Tim organizacije SOS Dečija sela Srbija pružao je porodicama aktivnu psiho-socijalnu, edukativnu i materijalnu podršku, a sve sa ciljem da se osnaže, prevaziđu probleme sa kojim su se suočili i da deca ostanu sa svojim roditeljima ili starateljima“, rekla je koordinatorka projekta, Milena Živković, članica opštinskog veća u Opštini Gadžin Han.

Tokom osam meseci rada, čak 65 posto porodica značajno je unapredilo veštine za brigu o deci, 42 posto dece je unapredilo školska postignuća i radne navike, a trećina porodica je povećala svest o važnosti obrazovanja i školovanja.

Porodice su značajno osnažene i u segmentu informisanosti i ostvarivanja svojih prava, a došlo je i do njihove bolje povezanosti sa organizacijama u lokalnoj zajednici relevantnim za dalje osnaživanje.

Svakako, najveći uspeh projekta je činjenica da ni jedno dete, tokom pružanja ovog vida podrške, nije izmešteno iz svoje porodice.

„Većina porodica sa kojima smo radili u okviru programa „Jačanje porodice” živi u udaljenim selima na teritoriji opštine Gadžin Han.

Stoga im je pristup institucijama i drugim važnim sadržajima u lokalnoj zajednici u velikoj meri otežan.

Potrudili smo se da im naša podrška bude dostupna upravo u mestima u kojima žive, i većinu savetovanja, edukativne podrške, razgovora i aktivnosti održali smo u njihovim porodičnim domovima.

Važno je napomenuti da u procesu podrške porodicama članovi našeg tima nisu bili sami.

„Radna grupa, u kojoj su aktivno učestvovali predstavnici Opštine Gadžin Han, Centra za socijalni rad, Osnovne škole „Vitko i Sveta”, Predškolske ustanove „Prva radost”, Crvenog krsta i Doma zdravlja, zajedničkim snagama je doprinela da se unapredi kvalitet života dece i porodica sa teritorije opštine Gadžin Han“, istakao je Milorad Mladenović iz organizacija SOS Dečija sela Srbija.

Imajući u vidu da je opština Gadžin Han dominantno naseljena starijim licima, da postoji pad broja rođene dece, kao i činjenicu da u ovoj lokalnoj samoupravi civilni sektor nije razvijen u dovoljnoj meri i da trenutno nema organizacija koje pružaju usluge koje se bave podrškom porodicama sa decom, a posebno porodicama u riziku od izdvajanja dece, jasno je da su projekti i programi poput ovog i te kako potrebni i svrsishodni.

U cilju nastavka pružanja neophodne podrške porodicama saradnja Opštine Gadžin Han i SOS Dečija sela Srbija nastaviće se i u narednom periodu.

Porodice kojima je potrebna pomoć i podrška u osnaživanju ili prevazilaženju životnih izazova, mogu biti upućene u program „Jačanje porodica” od strane nadležnih institucija – Centra za socijalnu rad, škole i predškolske ustanove. Oni se takođe mogu javiti i samoinicijativno, dolaskom na adresu Miloša Obilića bb, Gadžin Han.

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

vaš komentar