LIFFE Blaževskom glavna nagrada za najbolju režiju, Bjelogrliću za najboljeg glumca

LIFFE Blaževskom glavna nagrada za najbolju režiju, Bjelogrliću za najboljeg glumca
Podeli:

Režiser makedonskog filma Vladimir Blaževski “Godina majmuna” dobitnik je prve nagrade za najbolju režiju na jedanaestom Internacionalnom leskovačkom festivalu filmske režije LIFFE i 450.000 dinara, druga nagrada dodeljena je Janezu Burgeru za režiju slovenskog filma “Ivan”, a treća nagrada pripala je Hanni Slak za film “Rudar” koji nam dolazi iz Slovenije i Hrvatske.

Po oceni stručnog žirija koji su činili reditelji Ademir Kenović i Dragan Marinković, i glumica Marija Bergam, titula najboljeg glumca i zlatni lešnik dodeljen je Draganu Bjelogrliću za ulogu u filmu “Južni vetar”, a za najbolju glumicu ove godine proglašene su tri glavne glumice Nataša  Dorčić, Ksenija Marinković i Doris Šarić-Kukuljica za ulogu u filmu “LADA KAMENSKI”.

Grand prix Živojin Žika Pavlović za režiju filma “Godina majmuna”, Vladimiru Blaževskom dodeljen je uz obrazloženje da je reditelj napravio bajkovito, raskošno i potpuno posvećeno, napravio je film u kome se uživa, a istovremeno pokazuje šta se dešava na ovim prostorima kada se pusti duh iz boce Ili kada nam pobegne majmun iz zoološkog vrta.

Reditelj, scenarista i producent Vladimir Blaževski koji je bio gost festivala, rekao je nakon premijere u Leskovcu da izbegava da gleda ceo film sa publikom.

“Jednom ga pogledam, a nakon toga svaki put budem tu na početku i kraju. Sad sam odgledao poslednjih deset minuta i bio veoma zadovoljan reakcijom publike. Svuda gde se film prikazivao u regionu, manje više ljudi prepoznaju problem i lako se poistovećuju sa likovima i pričom. Razdaljina između Skoplja i Leskovca takođe nije velika, pa je mentalitet veoma sličan i bilo je za očekivati da će leskovačka publika lepo da primi film”, objasnio je Blaževski.

Zlatni lešnik za najbolju žensku ulogu ravnopravno je podeljen Nataši Dorčić, Kseniji Marinković i Doris Šarić-Kukuljici, uz obrazloženje da su ove tri glavne glumice izuzetnim i slojevitim kreacijama snažno doprinele svežini i kvalitetu ovog debitantskog filma, suvereno se igrajući svojim ulogama i povremeno odaju utisak da gledamo scene dokumentarnog filma.

Zlatni lešnik za najbolju mušku ulogu otišao u ruke Draganu Bjelogrliću, jer je po mišljenju žirija, Bjelogrlić uspeo da i sa velikim brojem odličnih uloga, svedenim ali izuzetno efektnim sredstvima, stvori lik u duhu najboljih glumačkih ostvarenja sa ovih prostora.

Specijalno priznanje žirija dodeljeno je Dejanu Zečeviću za režiju filma “IZGREDNICI”, uz obrazloženje da njegov film stvara jasnu refleksiju vremena u kojem živimo, a u isto vreme, estetskom doslednošću kreira autentičan koncept jednog autorskog dela.

Posebno priznanje žirija pripalo je Kosti Ristiću za režiju filma “BANDITI U POTRAZI ZA MAMOM”, za koga je stručni žiri rekao da svežim, inovativnim i hrabrim pristupom u svom prvom filmu neodoljivo podseća na rane radove priznatih autora šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Nagrada za najbolju produkciju otišla je u ruke Miloša Avramovića za produkciju filma “JUŽNI VETAR”, jer je po oceni žirija kompleksna priča napravljena na izuzetno komunikativan način, vrhunski producirana u svim segmentima.

 

 


Podeli: