Budžet Vlasotinca za 2021. godinu 912.888.043 dinara

Odbornička većina Skupštine opštine Vlasotince usvojila je juče odluku o budžetu za 2021. godinu, u iznosu od 912.888.043 dinara, a predsednik skupštine Milan Jović rekao je da je ovaj budžet realno planiran i dobro izbalansiran, dok je predsednik opštine Bratislav Petrović bio opravdano odsutan, pa su o pojedinim stavkama u budžetu govorili njegovi saradnici.

„Budžet za narednu godinu sadži veoma izražajnu socijalnu komponentu koja je u vreme krize izazvane pandemijom najznačajnija za naše građane. Razvojna komponenta se ogleda kroz ulaganje u infrastrukturu koje je u narednoj godini planirano u nešto manjem obimu nego što je to bilo ranijih godina. Razlog je, između ostalog i to što je ovim budžetom planirano izdvajanje za pomoć našim komunalnim preduzećima“, rekao je Jović.

Šef Odseka za budžet i finansije Saša Mihajlović rekao je da će za zdravstvo i ove godine biti izdvojeno blizu 30 miliona dinara, nešto više od 6 posto budžeta namenjeno je socijalnoj zaštiti, sredstva namenjena subvencijama u poljoprivredi skoro su duplirana, od pet na 8 miliona dinara.

Za infrastrukturne projekte i održavanje u 2021. namenjen je 81 milion, za „Vodovod“ 75 miliona i „Komunalac“ 39,4 miliona.

Na poslednje dve stavke najviše se zadržao zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić, koji je, između ostalog rekao da je zbog smanjenja naplate prihoda u vreme krize, planirano da se uveća osnivački kapital „Komunalca“za 10 miliona dinara u toku naredne godine, kako bi mogli da isplate zaostale obaveze dobavljačima.

„Planirano je za sve veće seoske zajednice i za grad novih 150 kontejnera i da JKP Komunalac krene sa iznošenjem smeća u tim većim seoskim mesnim zajednicama. Opština će preuzeti obavezu plaćanja iznošenja tih kontejnera u narednoj godini u iznosu od osam miliona. Što se „Vodovoda“ tiče, planirano je da sledeće godine dobije ugovor o održavanju atmosferske kanalizacije, rekonstruisaće se vodovodna mreža u šest ili sedam ulica kako bi se smanjili gubici u mreži, problem sa EPS-om će biti napokon rešen. Sa 45 miliona biće sve obaveze izmirene. Ostaće dva sudska spora koja su u toku“, kazao je Kocić.

On je dodao da je početkom godine planirana nabavka 5000 vodomera , koji će se plaćati naredne tri godine. U planu su i projekti vezani za kanalizacionu mrežu u seoskim mesnim zajednicama

Zamenik predsednika vlasotinačke opštine izrazio je nadu da budžet neće ostati na ovom iznosu i da očekuje projekte koji će se finansirati sa viših nivoa vlasti.

„Imamo spremne projekte za skoro sve namene. Očekujemo da vidimo gde će koji konkursi biti raspisani. Iz tih razloga je i budžetska rezerva povećana jer negde se traži učešće, negde plaćanje PDV-a, negde je finansiranje 50-50% – rekao je Kocić odgovarajući , između ostalog i na pitanje opozicije zašto su povećana sredstva u budžetskoj rezervi“, istakao je Kocić.

Na konstataciju odbornika Grupe građana „Dr Spasić“ Dragana Jovića da u budžetu nema kapitalnih investicija, Kocić je naveo po stavkama šta je planirano da se uradi.

„Nakon svih kapitalnih projekata realizovanih prethodnih godina, ove godine možemo i da ne radimo ništa i nećemo izgubiti podršku građana“, objasnio je zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić.

Na pitanje odbornika Dragana Spasića zašto među zaposlenima u Domu zdravlja nema onih koji su zaposleni po naredbi ministra zdravlja iz marta ove godine, direktor ove ustanove Milena Stanković Mitrović rekla je da je spisak poslat, da su radnici zaposleni na određeno i da im se ugovori produžavaju dok vlada finansira.

„Svi su spiskovi poslati i očekuje se da komisija za kadrove promeni planove i da ovi radnici mogu da se ugovore sa RFZO“, odgovorila je Mitrovićeva.

Pre odluke o budžetu za narednu godinu, odbornici su usvojili rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od 1,9 miliona dinara.

Na početku sednice, odbornici su, minutom ćutanja, odali poštu svim sugrađanima stradalim od posledica bolesti kovid 19 u ovoj godini.

Zbog obimnosti dnevnog reda, predsednik Skupštine opštine Milan Jović prekinuo je sednicu nakon usvajanja odluke o budžetu i nastavak zakazao za utorak 22.decembra sa početkom u 16 sati.

 

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

  • Vrlo šturo napisano o govorima dr Spasić direktorka Milena advokat Jović jer su odbornici zahtevali odgovor na pitanje, a gospodja je zavila u oblandu i opet ostavila javnost bez odgovora koji muci sve nas zdravstvene radnike „Zašto samo u Vlasotincu nisu primljeni lekari i sestre kada je naredba ministarstva bila jasna?“ Takodje u tekstu ne stoji da je bilo polemike i oko rendgen aparata, a bilo je. Ko štiti gospodju i zbog čega pitamo se svi koji smo morali da se zaposlimo van Vlasotinca jer nismo hteli da budemo njeni botovi. #OSTAVKA

vaš komentar