Jablanički okrug: Najviše se umire od srčanih bolesti i karcionoma, a na trećem mestu uzrok smrti je – korona

Iako su stanovnici sveta, Srbije pa i Jablaničkog okruga najviše uplašeni za svoje zdravlje i svoj život od posledica korona virusa, preliminarni podaci Zavoda za javno zdravlje Leskovac pokazuju da se tokom 2020 .godine najviše umiralo od srčanih bolesti, zatim od karcinoma, pa od Kovida-19, odnosno, od te bolesti umrlo je 6 posto u ukupnmom broju preminulih.

Reč je o preliminarnim Centra za promociju zdravlja i Centra za analizu, planiranje, organizaciju  zdravstvene zaštite, informatiku sa biostatistikom u zdravstvu pri ZZJZ, koje prenosimo u celosti.

U Republici Srbiji vodeći uzrok smrti kod oba pola u 2019 godini bile su bolesti sistema krvotoka. Od ovog uzroka smrti umrlo 51,8% od ukupnog broja umrlih lica. Drugi uzrok smrti po učestalosti umiranja su tumori, sa 21,7% od ukupnog broja umrlih, odnosno dok su na trećem mestu bolesti sistema za disanje, od kojih je umrlo 5,2%.


PROČITAJTE VIŠE

Samo u Jablaničkom okrugu se manje umiralo u 2020. u odnosu na 2019. godinu


Struktura najčešćih uzroka smrti, prema pripadnosti grupama bolesti po 10. reviziji MKB, prikazana je na Grafikonu 2 za Jablanički okrug, uporedno za 2019/2020 godinu. Zastupljenost pojedinih grupa bolesti približno je ista kao i za nivo Srbije,  i dalje dominiraju uzroci smrti iz IX grupe (bolesti sistema krvotoka), iz II (tumori) i XVIII (simptomi, znaci i patološki klinički i laboratorijski nalazi).

Na Jablaničkom okrugu na prvom mestu smrtnosti beleže se bolesti sistema krvotoka sa 48% učešća u 2019 i 47% u 2020. godini. Na drugom mestu su maligne bolesti sa 18% u 2019 godini i 16% u 2020 godini (ovi podaci još nisu zvanično publikovani, ѕbog dodatnih dopuna i objedinjavanja na nivou RS). Ako izostavimo nedovoljno definisana stanja iz grupe XVIII (simptomi, znaci i patološki klinički i laboratorijski nalazi).

Treće mesto kod nas kao i u Srbiji i svetu je godinama, kao i u 2019. godini pripadalo respiratornim bolestima, dok je u 2020 godini to neslavno mesto zauzela smrtnost od Kovida-19 sa 6% učešća u ukupnoj smrtnosti od svih uzroka umiranja.

U odnosu na 2019. godinu manje se beleže smrtni slučajevi od KVO, malignih bolesti,nedovoljno definisana stanja, duševnih i bolesti urinarnog sistema.

U periodu od 01.01-31.12.2020. godine prijavljeno je za 24,3% manje malignih neoplazmi nego u 2019. godini. i za za 13,7% manje akutnog koronarnog sindroma nego u 2019. godini i za 36,7%  manje dijabetes melitusa nego u 2019. godini.Najverovatnije zbog  epidemiološke situacije COVID-19 na teritoriji R. Srbije i Jablaničkom okrugu.

Od početka epidemije na Jablaničkom okrugu do 31.3.2021 godine registrovana su 219 smrtna ishoda sa potvrđenom infekcijom Kovid-19 i 77 smrtnih ishoda sumnji na infekciju novim Korona virusom, što je ukupno 296 smrtna ishoda, sa stopom letaliteta 2,93 % i to po opštinama izgleda ovako:

U toku 2020 godine na Jablaničkom okrugu umrlo je 179 osoba, sa stopom letaliteta 2,69% od kojih je kod 134 smrtna ishoda izolovan virus korona, dok je kod 45 smrtna ishoda potvrđena sumnja na infekciju i to:

Grafikon 2020

Broj umrlih u Republici Srbiji, u periodu januar-februar 2021. godine, iznosio je 20 583 i u odnosu na period prethodne godine, kada je broj umrlih bio 17 828, beleži se rast od 2 755 ili za 15,5%.

Za period od januara do 31. marta 2021 godine registrovano je 85 potvrđenih smrti Kovida-19 i 31 smrtni ishod sumnji na Kovid-19, ukupno 116 smrtna ishoda sa stopom letaliteta od 3,19 % i to po opštinama Jablaničkog okruga izgleda ovako:

Zaključujemo da vitalni podaci (opšti i specifični mortalitet), dosta pomažu analizi i proceni zdravstvenog stanja jedne populacije, koja je bitna za donošenje preventivnih mera na smanjenju obolevanja i umiranja od određenih bolesti.

Sagledavajući aktuelnu epidemiološku situaciju, u gore navedenoj analizi istaknuto je da, smrtnost od Kovida zauzima neslavno 3 mesto od ukupne smrtnosti, što nam upravo govori da moramo intenzivnije sprovoditi mere prevencije u cilju smanjenja obolevanja i umiranja od ove bolesti. Kako nije moguće da se istovremeno vakciniše celo stanovništvo, nakon početka imunizacije potrebno je da se i dalje svi pridržavamo mera zaštite (obavezno nošenje maski, držanje odstojanja od najmanje 2m, izbegavanje masovnog okupljanja, redovna higijena ruku, provetravanje prostorija i slično.

U borbi protiv zaraznih bolesti, vakcinacija je pored obezbeđivanja higijenski ispravne vode za piće, u najvećoj meri, doprinela smanjenju obolevanja i umiranja ljudi. Posebno ističemo da je vrlo bitno za kratko vreme što više stanovništva Jablaničkog okruga vakcinisati. Vakcinacija neće zaustaviti epidemiju odmah, odnosno neće odmah prestati potreba za primenom drugih mera zaštite. Uticaj vakcinacije na tok epidemije zavisiće od obuhvata populacije u riziku. Sa povećanjem broja vakcinisanih osoba smanjiće se i broj onih koji prenose infekciju (bilo kao oboleli ili kao asimptomatski nosioci virusa), te će se samim tim smanjivati i rizik od zaražavanja, obolevanja i umiranja.

 

Pratite JuGmedia portal na društvenim mrežama Facebook, Instagram, TikTok i X (Twitter)!
Budite uvek u toku dešavanja!

Pretplati se
Obavesti o

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila: Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije portala juGmedia. Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo čitaoce portala juGmedia da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila. Takođe je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija ima pravo da ne odobri komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.

1 Komentar
Najstarije
Najnovije
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
prevaranti
11.04.2021. 19:02

Postoje vakcine i protiv karcinoma i dijabetesa. Zasto nas ne jure iglama i za te bolesti i obavezno vakcinisu?