Mladi sa Delijskog visa sredili Srpsko vojničko groblje

Povodom stogodišnjice od Dana primirja u Prvom svetskom ratu   Udruženje mladih „Radne akcije Delijski Vis“ organizovalo je danas akciju uredjenja Srpskog vojničkog groblja u ulici Milunke Savić. Akciji se  pridružilo je i Javno-komunanlno preduzeće  „Medijana“, čiji su radnici zasadili jelkice, posuli rizlom staze i cvećem ispisali broj 100.

Milan Spasić iz Udruženja Radne akcije Delijski vis rekao je da je  memorijalni kompleks od velike važnosti jer je u njemu sahranjenio oko 1.700 neznanih boraca iz Velikog rata.

Ne dozvoljavamo da  ovo mesto izgubi na značaju. Sami finansiramo radove. Sredstva smo obezbedili iz članarina našeg udruženja, koje smo počeli da skupljamo još pre pet meseci. Članarina je na dobrovoljnoj bazi i iznosi 500 dinara za zaposlene, a nezaposleni je neplaćaju ”,  rekao je Spasić i dodao da  udruženje ima 40 članova.

Uredjenje Srpskog vojničkog groblja podržali su i  načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotorivski i Gradska opština Palilula.

Na Vojničkom groblju na Delijskom visu su sahranjeni engleski, srpski, austro-ugarski i nemački vojnici.  Spomen-obeležja,  uz srpske vojnike koji su sahranjeni a koji su pali za slobodu , imaju i nemački vojnici jer su Nemci izgradili kamenu piramidu na Vojničkom groblju u Nišu 1942.godine u znak zahvalnost svojim borcima.

Nekada se groblje prostitralo na pet hektara. Od  1989. godine na znatno manjoj površini, leže ratnici iz balkanskih, Prvog, pa i Drugog svetskog rata.